Skip to content
DostopnostDostopnost
  • SI
  • EN
  • DE
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Show menu

Zgodba

O pastirčku, ki išče svoje ovce

Pastirčku Krištofu, daljnemu potomcu deteta, ki ga je na pragu cerkve z zibko vred odložila povodenj, ki jo je povzročil zmaj Lintver, je v hudi nevihti ponoči ušlo pet ovac.

Pastirček se odpravi na pot in za pomoč prosi vse dobre ljudi, še posebej otroke, ki vidijo stvari, ki jih odrasli ne morejo več, pa tudi Lintverja mlajšega, potomca zmaja, ki je nekoč kraljeval v jezeru, kjer je danes Matkov kot.

Stari Lintver je pred davnimi časi prekljuval steno med Klemenčo pečjo in Orlovcem, ki je zadrževala jezero, da se je le-to izlilo, pri tem pa je macesen s sedmimi vrhovi ubil zmaja. Pastirček pošteno obljublja vsakemu, ki mu pomaga prignati izgubljene ovce v stajo, nazaj v Solčavo, prikupno nagrado.

Pastirček Krištof

Pastirček Krištof je pogumen in skrben fant, ki nosi v sebi vso trdnost in hkrati šegavost starih solčavskih gospodarjev. Kot potomec deteta, ki ga je pred davnimi časi naplavila povodenj, ima domala čudežno moč, saj čuti naravo in vidi stvari, ki jih oči današnjih ljudi ne vidijo več.

Zmaj Lintver

Zmaj Lintver mlajši je močan in strašen zmaj, kot je strašna narava sama, ko se razdivja z nebotičnih vrhov v doline. Hkrati pa je tudi občudovanja vreden v svoji strašni lepoti. Je hkrati simbol hudega in nedoumljive naravne pravičnosti.

Solčavske ovce – Bicke

Solčavske ovce so že od nekdaj znamenite in samobitne, z ljubko solzico okoli oči. Odlikujeta jih odlična volna in popolna prilagojenost na strme pašnike in skalovje. So pomemben del naše naravne in kulturne dediščine.

O čem govori zgodba?

Zgodba pastirčka Krištofa in mladega zmaja Lintverja je zgodba o razmerju med človekom ter skrivnostno in neobvladljivo, toda čudovito naravo. Zgodba o vzajemnem spoštovanju in kleni trdnosti, ki nam sporoča, da če spoštujemo naravo in njene zakonitosti ter kljub težavam pogumno vztrajamo na svoji poti, živimo polno, zadovoljno in uspešno življenje.