Skip to content
DostopnostDostopnost
  • SI
  • EN
  • DE
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Show menu

Soteska Lamotje

Bivališče zmaja Lintverja

Pri domovanju starega zmaja Lintverja Krištof sprašuje mladega zmaja, le kaj je bilo njegovemu očetu, da je prebil steno, saj je tako uničil svoj dom in pravzaprav pokončal tudi samega sebe. Je morda vedel, da bo tako ustvaril še lepši solčavski svet? Krištof ne more drugače, da ne podraži mladega Lintverja, kako bi se njegov oče jezil, če bi vedel, da bo njegov dom naselil divji lovec Šikanc s številno družino.

Sredi doline Matkov kot izvira potok Jezera, ki je nižje od izvira dolino poglobil in utesnil, ob vstopu v Logarsko dolino pa v apnencih naredil slikovito sotesko Lamotje. V pleistocenu je dolino zapolnjeval ledenik, ki je segal do Logarske doline in se združil s tamkajšnjim ledenikom.

Naša zgodba o pastirčku Krištofu, ki išče svoje ovce, je tik pred vrhuncem in razkritjem. Vzdušje v tej ozki soteski je temačno in grozljivo. Obiskovalci lahko zagledajo drevak in visoko v steni glavo strašnega Lintverja starejšega.

Lokacija pripoveduje legendo o stvarjenju Matkovega kota, ko je zmaj Lintver z repom prebil pregrado in je jezero pred približno 1200 leti odteklo ter je silna povodenj zalila dolino. S sabo je odnesla zibelko z otrokom in tam, kjer jo je divja voda pustila ter so domačini našli živega otroka, so postavili solčavsko cerkev, cerkev Marije Snežne.

Kaj videti

Kam se odpraviti