Skip to content
DostopnostDostopnost
  • SI
  • EN
  • DE
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Show menu

Solčava, začetek poti

Center Rinka – večnamensko središče za trajnostni razvoj Solčavskega, TIC in stalna razstava
Solčava 29, SI-3335 Solčava
+386 (0)3 839 07 10
+386 (0)3 839 07 10

Center Rinka je večnamensko središče za trajnostni razvoj Solčavskega, ki je turistično-informacijska točka za obiskovalce Solčavskega in hkrati ponuja številne vsebine, ki vam odstirajo pogled na izjemne naravne in kulturne vrednote Solčavskega. Najdete ga v vasi Solčava, 5 km pred vstopom v Krajinski park Logarska dolina.

Solčava, začetek zgodbe popotovanja pastirčka Krištofa za izgubljenimi ovcami

Solčavska panoramska cesta se začne v Solčavi, starodavni gorski vasi, kjer so se v cerkvi Marije Snežne, ki ima že romansko osnovo, zbirali trdni gospodarji visokogorskih kmetij s priprošnjami k znameniti Solčavski Mariji, gotskemu kipu iz sredine 13. stoletja. Legenda pravi, da je prav Marija prestavila zid, ki so ga sezidali v enem dnevu, na mesto, kjer danes stoji cerkev – saj je vedela za povodenj, ki jo bo povzročil zmaj Lintver, ki je živel nekoč v jezeru, kjer je danes Matkov kot. Od tu, iz Solčave, se bo odpravil pastirček Krištof za svojimi izgubljenimi ovcami in prav sem, v »Farovški hlev« – občinsko ovčjo stajo, jih bo prignal, ko jih bo našel.

Solčava, starodavna vas na pragu brezmejne lepote

Solčava je majhna alpska vas, umeščena v ozko in globoko dolino reke Savinje, v Zgornji Savinjski dolini, v naročju Kamniško-Savinjskih Alp in Karavank. V vasi je začetek in hkrati tudi zaključek Solčavske panoramske ceste, po njej pa je to območje dobilo ime – Solčavsko. Vas s svojo posebno trško arhitekturo predstavlja esenco urbanosti Solčavskega, ki je v letu 2009 prejelo naziv »Evropska destinacija odličnosti (EDEN)«. Solčava je hkrati središče istoimenske občine.

Kaj okusiti in kupiti

Kaj videti

Kaj obiskati