Skip to content
DostopnostDostopnost
  • SI
  • EN
  • DE
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Show menu

Izvir kisle vode

Vir življenja

Bo morda Krištof našel svoje ovčke pri prav posebnem in enkratnem izviru kisle vode, tako polnem železa, da so še kamni rjasti, tam, kjer izvira in teče? Nekateri verjamejo, da zagotavlja večno mladost, zagotovo pa zdravi in daje veselje in moč. Izvir je stalen in močan, če vode ne popije mladi Lintver, neugnani zmaj.

Izvir kisle vode je mineralni izvir pod Olševo, ki velja za izjemno naravno znamenitost Solčavskega, razglašen pa je za naravni spomenik. Izvir je nastal ob tektonskem prelomu, ki loči Savinjske Alpe od Karavank. Vodi pripisujejo zdravilno moč, saj je bogata z železom in ogljikovim dioksidom. Voda je pitna, le nekoliko posebnega okusa. Na stojalih ob izviru so pritrjene različne lesene zajemalke za pokušino.

Na izvir naletimo 50 m pod Solčavsko panoramsko cesto, blizu kmetije Klemenšek. Skriva se v eni od grap, ki jih prekinjajo strme stene Solčavskih peči. Izvir je lepo urejen, okolico pa prekriva rdečkasto rjava usedlina.

Mnenje Centra za razvoj in znanstveno raziskovanje mineralnih vod v Mariboru z dne 11. 12. 1981 je: »Voda iz vrelca pod Olševo je povsem specifična železova mineralna voda, tipa kalcij-magnezij-hidrogenkarbonat, ki je v Sloveniji še nismo zasledili«.

Kaj videti

Kaj okusiti

Kam se odpraviti