Skip to content
DostopnostDostopnost
  • SI
  • EN
  • DE
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Show menu

Solčavska panoramska cesta

Pot najlepših razgledov

Solčavska panoramska cesta je kot doživetje prve ljubezni. Enkratna je v svoji lepoti, ko vas vodi skozi bisere naravne in kulturne dediščine Solčavskega z dih jemajočimi razgledi na vrtoglave vršace in prelestne doline ter mimo samooskrbnih visokogorskih gostoljubnih kmetij, ki že stoletja pridelujejo, kar ponuja narava in ustvarja človek z ljubeznijo.

S pastirčkom Krištofom vas vodi po sledeh njegovih izgubljenih ovčk iz prikupne Solčave po poti trdnih gospodarjev in njihovih pastirjev, z dvajsetimi nepozabnimi postanki, po večjem delu Solčavskega, ki poleg Solčave pokriva še Logarsko dolino, Robanov kot, Matkov kot in Podolševo.

Vodi vas skozi brezčasnost doživetij z mistiko starih zgodb o zmaju Lintverju in stvarjenju teh skrivnostnih krajev, polnih klene samobitnosti.

Kako na pot

Na Solčavsko panoramsko cesto v skupni dolžini 37 km se lahko podate z avtomobilom, motorjem, kolesom ali jo prehodite peš.

Pot lahko izberete glede na to, kako potujete in koliko časa imate na voljo:

  • Na krajši enodnevni izlet se podajte po osrednjem delu poti, kjer vas na dolžini 21 km čaka 12 postankov (na zemljevidu zelena barva). Pot večinoma poteka po asfaltirani državni cesti, le manjši del je makadamska pot.
  • V okviru celodnevnega izleta lahko pot nadaljujete po cesti, ki pelje do Matkovega kota; dolga je 8 km in ima tri postanke (na zemljevidu modra barva) ter vam ponuja čudovit razgled na to ledeniško dolino.
  • Če ostanete pri nas še vsaj en dodaten dan, se poleg osrednjega dela poti lahko podate 6 km  po cesti, ki vodi do kmetije Bukovc (Bukovnik), in se sprehodite dobre pol ure hoda do planine v Grohotu (na zemljevidu oranžna barva).
  • Za večdnevni obisk Solčavskega vam Solčavska panoramska cesta predstavlja tudi čudovito izhodišče za raznolike tematske, sprehajalne in lažje planinske poti, ki jih je skupaj dober ducat (na zemljevidu prekinjena pot).
  • Vstopne točke: Solčavska panoramska cesta ima štiri vstopne točke. To so Solčava, Logarska dolina, Zgornje Sleme s koroške strani in mednarodni mejni prehod Pavličevo sedlo iz Avstrije.
Pojdi na zemljevid

Zakaj na pot – kaj nam pot ponuja

Vedno in povsod vas po zanimivih in skrivnostnih lokacijah vodi pastirček Krištof, ki vam razkriva zgodbo, zmaj Lintver pa pastirčku in tudi vam nalaga naloge.

Na poti vas pričakujejo visokogorske kmetije, ki ponujajo sobe za prenočitev, okusne jedi in prav posebne kulinarične specialitete, ob tem pa številne naravne in kulturne zanimivosti ter raznolike aktivnosti. 20 točk in 15 dodatnih tematskih, sprehajalnih in lahkih planinskih poti. Pri tem so vam v pomoč številne informativne in panoramske table.

Še posebej pa vas na tej poti ves čas spremljajo izjemni razgledi. Zatorej, vzemite si čas, palico v roko, vdihnite svež zrak in pot pod noge.