Skip to content
DostopnostDostopnost
  • SI
  • EN
  • DE
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Show menu

Solčavska panoramska cesta

Po pripovedovanju naših prednikov vemo, da je bilo v Matkovem kotu nekoč ledeniško jezero – in da je bil zmaj Lintver tisti, ki je z repom prebil pregrado in je jezero pred približno 1200 leti odteklo, silna povodenj pa je zalila dolino – vidite v soteski Lamotje najprej potok Jezera, ki teče čez manjši jez proti Logarski dolini.

Vi pa se ozrite nasproti, v mogočno skalnato steno, v kateri domuje zmaj Lintver. Nekoč je v tej zijavki živel vaški posebnež, divji lovec Šikanc s kopico svojih otrok, zato so jo poimenovali Šikančeva zijavka. Pred Šikancem pa je bilo tu tisočletja nazaj bivališče zmaja Lintverja, ki ga, v novi podobi, vidimo tudi danes.

Presenetil vas bo lesen čoln - takšen, ki je bil včasih privezan za Ribčevo peč in v kakršnem so nekoč ribiči lovili ribe v tem jezeru.


Izhodišče: Sotestka Lamotje
Zahtevnost: tematska pot
Trajanje: 10 minut
Opozorilo: v Šikančevo zijavko se odpravljate na lastno odgovornost (zaradi zmaja Lintverja in občasno padajočih kamnov)
Glavna atrakcija: Šikančeva zijavka – bivališče zmaja Lintverja

Izhodišče za pašno pot na planino Grohot je Izletniška kmetija Bukovc (Bukovnik), ki s svojo lego pod goro Raduho, na nadmorski višini 1327 m, velja za najvišje ležečo kmetijo v Sloveniji.

Pašna pot je lahka pohodniška pot, po kateri pridete v 45 minutah do Planinske koče v Grohotu pod Raduho (1460 m) – lahko pa tudi po cesti. Koča je prijetna planinska postojanka na planini Grohot, pod severnim ostenjem Raduhe.

Planina Grohot je del Solčavske panoramske ceste (oranžna pot). V poletnih in zimskih mesecih vas pred kočo čaka terasa, kjer se ob okusnih jedeh lahko predajate toplim sončnim žarkom, otroci pa uživajo v igri na lesenih ovčkah. V koči so znani po jedeh na žlico, prijazni oskrbniki pa vam ponudijo še druge dobrote.

Tu se vam ponudijo razgledi na okoliške vrhove Laneža, Olševe in Pece, odpira pa se tudi čudovit razgled na impozantno severno steno Raduhe, kjer lahko pogosto opazujete alpiniste pri plezanju v različnih smereh. Po vrnitvi pa se lahko tudi okrepčate na Izletniški kmetiji Bukovc, kjer vas čakajo raznolike domače dobrote.


Izhodišče: Izletniška kmetija Bukovc (Bukovnik)
Zahtevnost: lahka pohodniška pot
Trajanje: 40 min
Glavna atrakcija: planina Grohot z razgledi in pašna planina – planšarstvo