Skip to content
DostopnostDostopnost
  • SI
  • EN
  • DE
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Show menu

Solčava

Tematska pot do Solčavske tise se začne v središču vasi Solčava. Nadaljujete po cesti ob potoku Jurčefu do bara Tisa. Ozka gozdna pot vodi naprej ob potoku in prečka cesto proti Podolševi. Tu se lahko odločite za kratek odmik s poti in po cesti pridete do ekološke turistične kmetije Ramšak

Pri Ramšaku vam ponudijo dobrote iz domače shrambe, ali pa se okrepčate s priljubljeno Ramšakovo energijsko ploščico, izdelano iz kakovostnih in hranljivih sestavin.

Tematska pot do Solčavske tise pa vodi naprej ob potoku, pri domačiji Ravnčar zavije levo in prečka pobočje Hude peči v smeri proti obnovljeni domačiji Na hribru (Hribernik).

Med potjo lahko opazujete gozdno rastje, sledove živali in s pomočjo interpretacijskih tabel spoznavate življenje gozda. Na hribru boste v bližini domačije naleteli na starodavno tiso (Taxus baccata L.). Strokovnjaki ocenjujejo starost Solčavske tise na 700 let.

Ob tisi se lahko odpočijete in začutite energijo stoletij, v katerih je sprejemala energijo iz okolja. Pot nadaljujete po bolj strmi poti navzdol proti Solčavi in pri Centru Rinka zaključite krog.


Izhodišče:
v središču vasi Solčava
Zahtevnost: lahka sprehajalna krožna pot
Trajanje:  1 h 15 minut (krožna pot)
Glavna atrakcija: naravni spomenik Solčavska tisa (starost 700 do 900 let)

Izhodišče za tematsko pot na temo zeliščarstva Fidov gaj je pri Gostišču in muzeju Firšt na pragu Logarske doline, ob glavni cesti, le 2 km pred vstopom v Krajinski park Logarska dolina in prav toliko iz vasi Solčava. 

V gostišču si priskrbite vodnik, ki vas nato vodi 1 do 2 uri – odvisno, koliko časa imate na voljo – po Fidovem gaju, zijavki, vrtu in razstavi Zdravje bolnikov, lahko pa se odločite tudi za voden ogled (potrebna najava).

Vrt zdravilnih rastlin je urejen na idilični gozdni jasi in je osnovan po knjigi Zdravje bolnikov iz leta 1866, ki jo je napisal lokalni zdravilec in učenjak Vid Strgar – Fido. Fidova zijavka je bila kar devet let njegov dom in zatočišče. Ob ogledu si lahko živo predstavljate življenjske razmere v jami in se spustite še globje do manjše votline. Tam boste videli nastajajoče kraške podzemne pojave in se morda želeli v popolni tišini predati lastnim mislim in meditaciji. Urejena gozdna pot vas pripelje tudi izvira studenčnice, ki vas odžeja in okrepi.


Izhodišče:
Gostišče in muzej Firšt na pragu Logarske doline, ob glavni cesti, le 2 km pred vstopom v Krajinski park Logarska dolina
Zahtevnost: lahka sprehajalna pot, primerna tudi za družine
Trajanje: 1 do 2 uri
Glavna atrakcija: vrt zdravilnih rastlin in bivališče zdravilca in učenjaka Vida Strgarja

Najboljše izhodišče za arheološko najdišče Potočka zijavka je Turistična kmetija Rogar, ki leži pod goro Olševo, na nadmorski višini 1250 m, s čimer je najvišje ležeča turistična kmetija z nastanitvijo v Sloveniji. Do Potočke zijavke potrebujete približno eno uro hoje. Tu se priključite Medvedovi poti, ki vodi od gostišča in muzeja Firšt do kmetije Rogar in naprej v Potočko zijavko.

Potočka zijavka v gori Olševi je arheološko najdišče iz stare kamene dobe (paleolitika) v Sloveniji. Raziskovalci so v njej odkrili številna okostja jamskih medvedov in drugih ledenodobnih živali. Pred 35.000 leti pa je v Potočki zijavki svoje sledi zapustil tudi pračlovek, imenovan kromanjonec. Tu je bila najdena najstarejša koščena šivanka, prav tako tudi številna orodja, koščene konice, koščene piščali, barvila iz železove rude (okre) in večje število kurišč. Nova dognanja razkrivajo, da je bila Potočka zijalka svetišče ledenodobnih lovcev.


Izhodišče: Prenočišča Valentina, Solčava/Turistična kmetija Rogar
Zahtevnost: lahka, deloma srednje zahtevna sprehajalna pot, primerna tudi za družine
Trajanje: 2 uri od Prenočišč Valentina/1 h od Turistične kmetije Rogar
Glavna atrakcija: arheološko najdišče Potočka zijavka in stalna razstava Potočka zijavka (Gostišče in muzej Firšt)