Skip to content
DostopnostDostopnost
  • SI
  • EN
  • DE
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Show menu

Robanov kot

Izhodiščna točka za Robanov kot je kmetija Roban (parkirate lahko na parkirišču pred eno od najstarejših kmetij na slovenskem, po imenu Roban). Dolina Robanov kot je dobila ime po (pra)kmetiji Roban, na kateri živijo ljudje že več kot 800 let. Nato pot nadaljujete naravnost, v smeri gore Ojstrica, ki naj bo vaš kažipot.

Prijetna, lahka planinsko pot, primerna tudi za družine, vodi po res izjemnih kotičkih Krajinskega parka Robanov kot.

Na sredini poti se pred vami razpre Robanov travnik, kjer se v sezoni pasejo domače živali – prava pastoralna idila. Pot nadaljujete po dolini skozi gozd do Robanovega kota, kjer je poleti odprta planšarija – tu vam z veseljem postrežejo kislo mleko in okusno domačo malico. Za konkretnejše kosilo pa se ob povratku lahko ustavite na kmetiji Govc-Vršnik.

Robanov kot je pravi skriti biser med slovenskimi alpskimi dolinami, saj je precej manj obljuden kot sosednja Logarska dolina. Zaradi naravnih lepot, miru in odmaknjenosti od cest je prava oaza sredi gora, zato se je tu dediščina gorskih samotnih kmetij ohranila vse do danes – tu ne boste našli počitniški hiš, le klene gorske kmetije. Dolina je bila na pobudo domačinov zavarovana že leta 1950, od leta 1987 pa ima status krajinskega parka – zato je mogoča le hoja, vožnja s kolesi, motorji in avtomobili ni dovoljena.


Izhodišče:
kmetija Roban
Zahtevnost: lahka planinska pot po dolini
Trajanje: 1h
Glavna atrakcija: alpska dolina Robanov kot

Na Strelovec vodi planinska pot od kmetije Knez, visoko nad Robanovim kotom. Do kmetije se lahko pripeljete z avtom, ali pridete iz doline peš po makadamski cesti. Od kmetije Knez vodi na Strelovec označena planinska pot po sončnem pobočju do pašne planine Strehalca in naprej na vrh Strelovca (1763 m).

Poleti se tod pasejo trope ovac znane in cenjene jezersko-solčavske pasme. Ko prispete na greben Strelovca, se razpre lep razgled na Robanov kot in Logarsko dolino, pred sabo pa vidite vrhove Kamniško-Savinjskih Alp.

Pot lahko nadaljujete proti Plesnikovi planini ali Klemenči jami nad Logarsko dolino, ali se vrnete do kmetije Knez nad Robanovim kotom.


Izhodišče: kmetija Knez, visoko nad Robanovim kotom
Zahtevnost: lahka do srednje zahtevna planinska pot
Trajanje: 2 h 30 min
Glavna atrakcija: panoramski razgled na dve prelepi alpski dolini