Skip to content
DostopnostDostopnost
  • SI
  • EN
  • DE
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Show menu

Destinacija

Logarska dolina - Solčavsko

Harmonija treh dolin

Solčavska panoramska cesta poteka na geografsko zaokroženem območju po imenu Solčavsko, ob meji med Slovenijo in Avstrijo, v povirju reke Savinje v Zgornji Savinjski dolini, v naročju Kamniško-Savinjskih Alp in Karavank. Vodi nas skozi bisere narave z dih jemajočimi razgledi na vrtoglave vršace in prelestne doline, ob tem pa nam odkriva zgodbe sobivanja neokrnjene narave in človeške ustvarjalnosti.

Solčavsko tvorijo vas Solčava in naselje Podolševa ter tri vzporedne alpske, ledeniško preoblikovane doline, ki so med najlepšimi v celotnem alpskem prostoru. To so najprepoznavnejša in najpogosteje upodobljena Logarska dolina ter malo manj znani, a nič manj izjemni in edinstveni dolini Robanov kot in Matkov kot. Logarska dolina in Robanov kot sta zaradi svoje izjemnosti posebej varovana in razglašena za krajinski park, skupaj z Naturo 2000 pa varovano območje narave predstavlja kar 80 odstotkov površine Solčavskega.

Območje pa ima tudi izredno bogato kulturno in etnološko dediščino. Osnovna bivanjska značilnost Solčavskega so visokogorske samooskrbne kmetije, ki pripovedujejo zgodbe veličine in klenosti solčavskih ljudi. Tukajšnji ljudje so svojo identiteto obdržali tudi v svojih zgodbah, pravljicah, ki so postale legende, plesih, pesmih in glasbi. Pomemben del tradicije Solčavskega so še citre, katerih prijetne zvoke je na mnogih od teh kmetij mogoče slišati še danes.

Solčavsko je harmonija treh dolin ter hkrati sozvočje izjemne narave in skrbno premišljenega turizma. Destinacija je v letu 2009 prejela naziv »Evropska destinacija odličnosti« na temo turizma in varovanih območij.

Na destinacijski spletni strani Solčavsko preverite, katera doživetja in aktivnosti vam poleg Solčavske panoramske ceste nudi Solčavsko.